Placki cukiniowo-marchewkowe

Placki cukiniowo-marchewkowe to lżejsza alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Warto wypróbować je na letni obiad lub kolację. Uwaga, połączenie cukinii i marchewki uzależnia!

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 średnie cukinie,
  • - 1 duża marchewka
  • - ½ dużej cebuli lub 1 mała
  • - 1 łyżka posiekanego koperku
  • - 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • - 1 jajko, rozmiar L
  • - 2 łyżki Śmietany Łaciata 18%
  • - 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • - sól i pieprz

Dodatkowo:

  • - olej do smażenia,
  • -Śmietany Łaciata 18%

Przygotowanie

Krok 1

Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki. Przełożyć na sito, posypać solą i odstawić na około 15 minut. Odcisnąć z nadmiaru wody.



Krok 2

Na dużych oczkach tarki zetrzeć marchewkę, a na małych oczkach cebulę. Wymieszać z cukinią, koperkiem i szczypiorkiem.



Krok 3

W drugiej miseczce wymieszać śmietanę i jajko. Połączyć z warzywami, dodać mąkę. Posolić i popieprzyć. Dokładnie wymieszać.



Krok 4

Na dużej patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać masę, formując placki. Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony.



Krok 5

Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Serwować z kleksem Śmietany Łaciata.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.