Placki cukiniowo-marchewkowe

Placki cukiniowo-marchewkowe to lżejsza alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Warto wypróbować je na obiad lub kolację. Uwaga, połączenie cukinii i marchewki uzależnia!

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 duża marchewka
  • ½ dużej cebuli
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • śmietana Łaciata 18%

Przygotowanie

Krok 1

Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż na sito, posyp solą i odstaw na około 15 minut. Odciśnij z nadmiaru wody.



Krok 2

Na dużych oczkach tarki zetrzyj marchewkę, a na małych oczkach cebulę. Wymieszaj z cukinią, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.



Krok 3

W drugiej miseczce wymieszaj śmietanę i jajko. Połącz z warzywami, a następnie dodaj mąkę. Posól i popieprz. Dokładnie wymieszaj.



Krok 4

Na dużej patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj na nią masę, formując placki. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony.



Krok 5

Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Serwuj z kleksem śmietany. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.