Placki cukiniowo-marchewkowe to lżejsza alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Warto wypróbować je na letni obiad lub kolację. Uwaga, połączenie cukinii i marchewki uzależnia!
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki. Przełożyć na sito, posypać solą i odstawić na około 15 minut. Odcisnąć z nadmiaru wody.
Na dużych oczkach tarki zetrzeć marchewkę, a na małych oczkach cebulę. Wymieszać z cukinią, koperkiem i szczypiorkiem.
W drugiej miseczce wymieszać śmietanę i jajko. Połączyć z warzywami, dodać mąkę. Posolić i popieprzyć. Dokładnie wymieszać.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać masę, formując placki. Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Serwować z kleksem Śmietany Łaciata.
Dodaj komentarz