Placki cukiniowo-marchewkowe to lżejsza alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Warto wypróbować je na obiad lub kolację. Uwaga, połączenie cukinii i marchewki uzależnia!
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż na sito, posyp solą i odstaw na około 15 minut. Odciśnij z nadmiaru wody.
Na dużych oczkach tarki zetrzyj marchewkę, a na małych oczkach cebulę. Wymieszaj z cukinią, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
W drugiej miseczce wymieszaj śmietanę i jajko. Połącz z warzywami, a następnie dodaj mąkę. Posól i popieprz. Dokładnie wymieszaj.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj na nią masę, formując placki. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony.
Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Serwuj z kleksem śmietany. Smacznego!
Dodaj komentarz