Carbonara z owocami morza

Carbonara w zupełnie innej, ciekawej odsłonie – tym razem z pysznymi owocami morza. Warto spróbować takiej odmiany!

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 300 g frutti di mare
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 natka pietruszki
  • 4 jajka
  • 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 18%
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 3 łyżki masła
  • 50 g tartego parmezanu + do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obieramy i drobno kroimy. Natkę pietruszki siekamy. Czosnek i pietruszkę dusimy na maśle 1 minutę. Po tym czasie dodajemy owoce morza i dusimy około 10 minut.



Krok 2

Gotujemy makaron spaghetti według instrukcji na opakowaniu. Tak, aby był al dente.



Krok 3

W misce roztrzepujemy 3 żółtka i 1 jajko, dodajemy ser i śmietankę Łaciatą. Doprawiamy solą i pieprzem.



Krok 4

Do odcedzonego makaronu dodajemy owoce morza i całość zalewamy masą śmietankowo-jajeczną. Energicznie mieszamy, aby powstał kremowy sos. Całość możemy przed podaniem posypać parmezanem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.