Pyzy ziemniaczane z wieprzowiną

Dość pracochłonny przepis - jednak zdecydowanie warto go wypróbować. Przypomina czasy dzieciństwa. Idealny na obiad w gronie rodzinnym - smaczny i tradycyjny przepis.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 10 pieczarek
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i przyprawy.



Krok 2

Cebulę i pieczarki ścieramy na tarce, a następnie dodajemy do mięsa mielonego. Przyprawiamy solą.



Krok 3

Nabieramy łyżkę masy ziemniaczanej, spłaszczamy na dłoni, na środku układamy łyżeczkę masy mięsnej i zaklejamy całość szczelnie masą ziemniaczaną, tworząc okrągłe pyzy.



Krok 4

Pyzy gotujemy we wrzątku ok. 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.