Carpaccio z buraka z serami i kiełkami brokuła

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 czerwone buraki
  • 30-40 g sera pleśniowego typu gorgonzola
  • 15 g parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki kiełków brokułu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Buraki dokładnie wyszorować, osuszyć i zawinąć w folię aluminiową. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Gdy przestygną, obrać, a następnie pokroić w cieniutkie plastry. Ułożyć na talerzach.



Krok 2

Do oliwy dodać ocet balsamiczny, sól oraz świeżo zmielony pieprz. Wymieszać, a później skropić buraki.



Krok 3

Na wierzchu ułożyć kawałki sera gorgonzola, parmezan pokrojony w cienkie plasterki oraz kiełki brokuła.



Wskazówki

Z podanych składników wychodzi dwa talerzyki carpaccio.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.