Casserole z brokułami i kaszą jaglaną

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ok 500 g różyczek brokuła (bez łodyg)
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 150 ml mleka Mazurski Smak
  • 1 opakowanie Dipu śmietanowego z pomidorami, papryką i chili typu crème fraiche
  • 150 g startego sera Jantar Mlekpol
  • 1 łyżka masła Mazurski Smak
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mielonych migdałów (mąki migdałowej)
  • 3 łyżki bułki tartej + 1 łyżka masła Mazurski Smak
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Przygotowanie

Krok 1

Różyczki brokuła umyj zimną wodą, odsącz na sitku i pokrój na mniejsze ok 2 - 3 cm kawałki.



Krok 2

Dużą patelnię postaw na średnim ogniu, gdy się rozgrzeje przesyp na nią kasze jaglaną (nie dodawaj tłuszczu) i praż przez 5 minut mieszając kilka razy. Dzięki uprażeniu pozbędziesz się z kaszy goryczki. Następnie przelej kaszę gorącą wodą, odsącz na sitku z drobnymi oczkami lub przez bawełnianą, czystą ściereczkę. Przepłukaną kaszę przełóż do garnka, zalej zimną wodą, przykryj pokrywką, dodaj 0,5 łyżeczki soli i gotuj przez ok 12 minut. Ugotowaną kaszę odcedź i wystudź.



Krok 3

Na tej samej patelni, na której prażyła się kasza rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj pokrojone brokuły i smaż przez 3 - 4 minuty co jakiś czas mieszając. Podsmażone brokuły przełóż do miski i odstaw do wystudzenia.



Krok 4

Na tej samej patelni rozpuść masło, dodaj drobno posiekany czosnek, mleko, dip śmietanowy, tymianek, szczyptę soli mieloną paprykę oraz szczyptę mielonego pieprzu. Zamieszaj i podgrzewaj przez 3 minuty.
Dodaj starty ser, zamieszaj i podgrzewaj, aż ser się rozpuści. Następnie dodaj brokuły i kaszę, zdejmij z ognia i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Jeśli patelnia jest zbyt mała, możesz wymieszać je w osobnym naczyniu.



Krok 5

Jedną dużą formę do zapiekania lub 4 mniejsze wysmaruj cienko masłem i oprósz bułką tartą zmieszaną ze zmielonymi migdałami. Przełóż warzywa z sosem śmietanowo - serowym i wyrównaj z wierzchu.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez ok 10-15 minut. Gotowe casserole wyjmij ostrożnie i odstaw na 5 minut do przestudzenia. Podawaj gorące. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.