Brokuł podziel na różyczki i pozbądź się łodyg. Różyczki umyj zimną wodą, odsącz na sitku i pokrój na mniejsze ok. 2 - 3 cm kawałki.
Dużą patelnię postaw na średnim ogniu, gdy się rozgrzeje przesyp na nią kasze jaglaną (nie dodawaj tłuszczu) i praż przez 5 minut, mieszając kilka razy. Dzięki uprażeniu pozbędziesz się z kaszy goryczki. Następnie przelej kaszę gorącą wodą, odsącz na sitku z drobnymi oczkami lub przez bawełnianą, czystą ściereczkę. Przepłukaną kaszę przełóż do garnka, zalej zimną wodą, przykryj pokrywką, dodaj 0,5 łyżeczki soli i gotuj przez ok. 12 minut. Ugotowaną kaszę odcedź i wystudź.
Na tej samej patelni, na której prażyła się kasza rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj pokrojone brokuły i smaż przez 3 - 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Podsmażone brokuły przełóż do miski i odstaw do wystudzenia.
Na tej samej patelni rozpuść 1 łyżkę masła, dodaj drobno posiekany czosnek, mleko, dip śmietanowy, tymianek, szczyptę soli mieloną paprykę oraz szczyptę mielonego pieprzu. Zamieszaj i podgrzewaj przez 3 minuty.
Dodaj starty ser, zamieszaj i podgrzewaj, aż ser się rozpuści. Następnie dodaj brokuły i kaszę, zdejmij z ognia i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Jeśli patelnia jest zbyt mała, możesz wymieszać je w osobnym naczyniu.
Jedną dużą formę do zapiekania lub 4 mniejsze wysmaruj cienko pozostałym masłem i oprósz bułką tartą zmieszaną ze zmielonymi migdałami. Przełóż warzywa z sosem śmietanowo - serowym i wyrównaj z wierzchu.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez ok. 10-15 minut. Gotowe casserole wyjmij ostrożnie i odstaw na 5 minut do przestudzenia. Podawaj gorące. Smacznego!
Dodaj komentarz