Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Wlać wodę mineralną, wsypać przesianą mąkę, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut.
Następnie dodać sól, usmażoną cebulę i oliwę z oliwek, wyrobić.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, uformować krążek i ułożyć na desce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Podrośnięty krążek posmarować ketchupem z ziołami, ułożyć pokrojone pieczarki, cukinie i boczek. Oprószyć solą i kolorowym pieprzem. Na wierzchu ułożyć pokrojony w półplasterki ser salami.
W międzyczasie włączyć piekarnik na 250°C i rozgrzać kamień do pieczenia pizzy (około 15 minut).
Przygotowaną pizzę zsunąć z papieru na rozgrzany kamień i włożyć do nagrzanego do 220°C piekarnika. Piec około 5-7 minut.
Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Dodaj komentarz