Cebulowa pizza z cukinią i pieczarkami

Autor:

Śnieżynka

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • ⅓ szkl. mleka Łaciate
  • ⅓ szkl wody mineralnej gazowanej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki smażonej cebuli

Dodatkowo:

  • 3 łyżki ketchupu z ziołami
  • 10 dag pieczarek
  • 1 mała cukinia zielona
  • 1 mała cukinia żółta
  • 5 dag parzonego boczku
  • 5 plasterków sera salami
  • Sól
  • Pieprz kolorowy

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Wlać wodę mineralną, wsypać przesianą mąkę, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut.



Krok 2

Następnie dodać sól, usmażoną cebulę i oliwę z oliwek, wyrobić.



Krok 3

Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, uformować krążek i ułożyć na desce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.



Krok 4

Podrośnięty krążek posmarować ketchupem z ziołami, ułożyć pokrojone pieczarki, cukinie i boczek. Oprószyć solą i kolorowym pieprzem. Na wierzchu ułożyć pokrojony w półplasterki ser salami.



Krok 5

W międzyczasie włączyć piekarnik na 250°C i rozgrzać kamień do pieczenia pizzy (około 15 minut).



Krok 6

Przygotowaną pizzę zsunąć z papieru na rozgrzany kamień i włożyć do nagrzanego do 220°C piekarnika. Piec około 5-7 minut.



Wskazówki

Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.