Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mleko podgrzewamy w garnku. Dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy wyrośnięty rozczyn, 2 całe jajka i jedno żółtko (białko wykorzystamy do zrobienia lukru). Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy na babę, wypełniając ją mniej więcej do połowy. Znów odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie wstawiamy babkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C.
Rozbełtujemy widelcem białko, dodajemy sok z cytryny. Cały czas ubijając widelcem stopniowo dodajemy cukier do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Polewamy lukrem wystudzoną babę.
Dodaj komentarz