Babka drożdżowa z lukrem

Autor:

Ania321

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 25 g drożdży
  • 250 g mąki
  • ¼ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie olejku arakowego
  • Sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 250 g cukru pudru
  • Tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie

Krok 1

Mleko podgrzewamy w garnku. Dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.





Krok 2

Do miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy wyrośnięty rozczyn, 2 całe jajka i jedno żółtko (białko wykorzystamy do zrobienia lukru). Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.



Krok 3

Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy na babę, wypełniając ją mniej więcej do połowy. Znów odstawiamy do wyrośnięcia.



Krok 4

Następnie wstawiamy babkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C.



Lukier

Rozbełtujemy widelcem białko, dodajemy sok z cytryny. Cały czas ubijając widelcem stopniowo dodajemy cukier do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Polewamy lukrem wystudzoną babę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.