Chałka dyniowa

Autor:

Aneta P

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Chałka

  • mąka pszenna 3 szkl.
  • pure z dyni 8 łyżek
  • cukier 3 łyżki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • mleko Łaciate 1/2 szklanki
  • masło Łaciate 50 g
  • jajka 1 szt
  • żółtko 1 szt
  • drożdże 30 g
  • woda 100 ml

Przygotowanie

Krok 1

Mleko podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, cukier waniliowy, masło, pure i zagnieść ciasto. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto do momentu aż będzie sprężyste i elastyczne.



Krok 2

Miskę natłuścić, przełożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieść. Ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej części uformować wałek długości około 40 cm.



Krok 3

Trzy wałki zlepić i zaplatać warkocz. Na końcu również zlepić wałki. Ciasto przełożyć do natłuszczonej, prostokątnej foremki i odstawić na 30 minut. Chałkę posmarować żółtkiem i piec 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.