Chili sin carne to roślinna wersja słynnego meksykańskiego chili con carne. Największą zaletą tego dania jest fakt, że możemy przygotować je przez cały rok i nie ogranicza nas sezonowa dostępność warzyw. Co więcej, jest ono sycące i niskokaloryczne. Dobrze smakuje również na wynos, więc z powodzeniem można spakować porcję do pracy lub szkoły.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Czosnek posiekać. Cebulę, paprykę i marchewkę pokroić w drobną kostkę.
W dużym garnku rozgrzać olej. Dodać czosnek, cebulę, paprykę i marchewkę. Posolić i popieprzyć, dodać ostrą i wędzoną paprykę, cynamon, kumin. Dokładnie wymieszać. Smażyć razem około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodać kukurydzę, fasolę i pomidory. Doprawić sosem sojowym i cukrem. Wymieszać.
Gotować bez przykrycia do uzyskania pożądanej konsystencji, około 1 godzinę.
Chili sin carne serwować z ryżem, posypane posiekaną świeżą kolendrą.
Dodaj komentarz