Chili sin carne

Chili sin carne to roślinna wersja słynnego meksykańskiego chili con carne. Największą zaletą tego dania jest fakt, że możemy przygotować je przez cały rok i nie ogranicza nas sezonowa dostępność warzyw. Co więcej, jest ono sycące i niskokaloryczne. Dobrze smakuje również na wynos, więc z powodzeniem można spakować porcję do pracy lub szkoły.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 puszki krojonych pomidorów,
  • - 2 puszki czerwonej fasoli,
  • - 2 czerwone papryki,
  • - 2 cebule,
  • - 3 ząbki czosnku,
  • - 1 marchewka,
  • - 100 g kukurydzy konserwowej,
  • - olej do smażenia

Przyprawy:

  • - 2 łyżki sosu sojowego,
  • - 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • - 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki,
  • - ½ łyżeczki cukru,
  • - ½ łyżeczki cynamonu,
  • - ½ łyżeczki kuminu,
  • - sól i pieprz

Dodatkowo:

  • - pęczek świeżej kolendry,
  • - ryż do podania

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek posiekać. Cebulę, paprykę i marchewkę pokroić w drobną kostkę.



Krok 2

W dużym garnku rozgrzać olej. Dodać czosnek, cebulę, paprykę i marchewkę. Posolić i popieprzyć, dodać ostrą i wędzoną paprykę, cynamon, kumin. Dokładnie wymieszać. Smażyć razem około 10 minut, co jakiś czas mieszając.



Krok 3

Dodać kukurydzę, fasolę i pomidory. Doprawić sosem sojowym i cukrem. Wymieszać.



Krok 4

Gotować bez przykrycia do uzyskania pożądanej konsystencji, około 1 godzinę.



Krok 5

Chili sin carne serwować z ryżem, posypane posiekaną świeżą kolendrą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.