Tapenada, pasta z czarnych oliwek

Pasta z zielonych lub czarnych oliwek, to proste i bardzo smaczne danie. Świetnie smakuje z chrupiącą bagietką.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - szklanka czarnych oliwek (około 100 g)
  • - 1 łyżeczka drobno posiekanych kaparów
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • - 3 -5 łyżek oliwy z oliwek
  • - świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Drobno posiekane ząbki czosnku, kapary i pokrojone w plastry oliwki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji pasty. Jeżeli jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę oliwy i mieszamy.



Krok 2

Dodajemy sok z cytryny i pieprz do smaku, ewentualnie dosalamy jednak oliwki i kapary najczęściej są na tyle słone, że nie ma takiej potrzeby.



Krok 3

Gotową tapenadę przekładamy do pojemnika z przykrywką i wkładamy na kilka godzin do lodówki by smaki się „przegryzły”. Możemy przechowujemy ją w lodówce nawet przez kilka tygodni.



Wskazówki

Tapenada może mieć zielony lub czarny kolor w zależności od odmiany oliwek z jakich ją przygotujemy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.