Pasta z zielonych lub czarnych oliwek, to proste i bardzo smaczne danie. Świetnie smakuje z chrupiącą bagietką.
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Fit
Drobno posiekane ząbki czosnku, kapary i pokrojone w plastry oliwki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji pasty. Jeżeli jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę oliwy i mieszamy.
Dodajemy sok z cytryny i pieprz do smaku, ewentualnie dosalamy jednak oliwki i kapary najczęściej są na tyle słone, że nie ma takiej potrzeby.
Gotową tapenadę przekładamy do pojemnika z przykrywką i wkładamy na kilka godzin do lodówki by smaki się „przegryzły”. Możemy przechowujemy ją w lodówce nawet przez kilka tygodni.
Tapenada może mieć zielony lub czarny kolor w zależności od odmiany oliwek z jakich ją przygotujemy.
Dodaj komentarz