Chleb razowy

Prosty chleb razowy. Domowe chrupiące pieczywo polecane na śniadanie lub kolację. Po upieczeniu, podawaj z ulubionymi dodatkami.

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 475 g mąki razowej chlebowej
  • 2 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 30 g masła
  • 480 ml wody

Przygotowanie

Krok 1

Do miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Następnie dodajemy roztopione masło i wodę. Zagniatamy wszytko na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Do momentu, aż podwoi swoja objętość.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 230 stopni C. Wyrabiamy ciasto i umieszczamy je w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C i pieczemy kolejne 20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.