Chleb z cebulą i ziarnami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Śniadanie

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. wody
  • 2/3 szkl. maślanki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki smażonej cebuli
  • 2-3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 białko

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże wymieszać z cukrem trzcinowym, ciepłą wodą i 1/2 szklanki mąki. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.



Krok 2

Następnie do rozczynu wlać oliwę, wsypać pozostałą mąkę, sól i wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wsypać smażoną cebulę i ziarna. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu.



Krok 3

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką deskę i uformować chlebek. Włożyć do przygotowanej 30 cm. blaszki keksowej, odłożyć.



Krok 4

Wyrośnięte ciasto naciąć ostrym nożem, posmarować białkiem i posypać ziarnami. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor, około 50-55 minut. Upieczony chlebek wyjąć z formy i ostudzić na kratce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.