Jabłka w kakaowym cieście

Autor:

Śnieżynka

Jabłka obrać, pokroić na 1 cm plasterki, usunąć gniazda nasienne. Mąkę wymieszać z kakao. Białka ze szczyptą soli i cukrem ubić na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Wsypać przesianą mąkę, dodać mleko, jogurt i sok z cytryny. Wymieszać na najmniejszych obrotach. Plasterki jabłek zanurzać w przygotowanym cieście i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku i oprószyć cukrem pudrem.

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 jajka
  • 20 dag mąki pszennej
  • 4 łyżki mleka Łaciate
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 jabłka
  • Olej
  • Cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka obrać, pokroić na 1 cm plasterki, usunąć gniazda nasienne.



Krok 2

Mąkę wymieszać z kakao.



Krok 3

Białka ze szczyptą soli i cukrem ubić na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Wsypać przesianą mąkę, dodać mleko, jogurt i sok z cytryny. Wymieszać na najmniejszych obrotach.



Krok 4

Plasterki jabłek zanurzać w przygotowanym cieście i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku i oprószyć cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.