Chleb z marchewką i suszonymi pomidorami

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 15 dag startej marchewki
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 200 ml mleka Łaciate
  • 200 ml wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 suszone pomidory w oleju z ziołami
  • 1 łyżka maku
  • Bułka tarta do formy
  • Masło do formy

Przygotowanie

Krok 1

Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.





Krok 2

W drugiej misce mąkę wymieszać z solą, wlać ciepłą wodę, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać około 5 minut.





Krok 3

Następnie dodać startą na tarce o dużych otworach marchewkę i pokrojone w kostkę pomidory. Wyrabiać następne pięć minut, przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia.





Krok 4

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką deskę, przerobić, uformować, włożyć do posmarowanej masłem i oprószonej bułą tartą foremki keksowej o wymiarach 30/12 cm. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.





Krok 5

Następnie naciąć ostrym nożem, posmarować wodą, posypać makiem. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 40 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.