Chleb z marchewką i suszonymi pomidorami

5.00
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Niezapominajka

Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

1

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten
Wegetariańskie

Składniki

Składniki:

3 szkl. mąki pszennej

15 dag startej marchewki

0,5 łyżeczki cukru

2 dag świeżych drożdży

1,5 łyżeczki soli

200 ml mleka Łaciate

200 ml wody

4 łyżki oliwy z oliwek

4 suszone pomidory w oleju z ziołami

1 łyżka maku

Bułka tarta do formy

Masło do formy

Przygotowanie

Krok 1
  • Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2
  • W drugiej misce mąkę wymieszać z solą, wlać ciepłą wodę, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać około 5 minut.
Krok 3
  • Następnie dodać startą na tarce o dużych otworach marchewkę i pokrojone w kostkę pomidory. Wyrabiać następne pięć minut, przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia.
Krok 4
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką deskę, przerobić, uformować, włożyć do posmarowanej masłem i oprószonej bułą tartą foremki keksowej o wymiarach 30/12 cm. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Krok 5
  • Następnie naciąć ostrym nożem, posmarować wodą, posypać makiem. Włożyć do nagrzanego do 180°C  piekarnika i piec około 40 minut.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0