Chleb z masłem czosnkowo-bazyliowym i mozzarellą

Autor:

Aneta P

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • chleb 1 szt.,
  • masło Łaciate 150 g,
  • ser mozzarella wiórki 100 g,
  • bazylia świeża 10 gałązek,
  • czosnek 5 - 6 ząbków,
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Chleb ponacinać bardzo ostrym nożem w ukośną kratkę, tak aby nie przeciąć spodu.



Krok 2

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, bazylię drobno posiekać. Masło rozpuścić w rondelku, dodać czosnek, sól i bazylię, wymieszać. Pomiędzy nacięcia chleba wlewać masło (zostawić 4 łyżki) i wcisnąć mozzarellę.



Krok 3

Chleb polać pozostałym masłem i owinąć folią aluminiową. Piec 10 - 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Odwinąć folię i piec kolejne 5 minut.



Wskazówki

Aby chleb łatwiej się kroił można na 2 godziny włożyć go do zamrażalnika.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.