Krewetki ze szpinakiem w przyprawach

Krewetki ze szpinakiem i przyprawami są wyśmienitym daniem polecanym na każdą okazję. Potrawa smaczna, niezwykle zdrowa i pożywna. Takie danie można jeść codziennie i nigdy się nie znudzi.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Sezam, Skorupiaki

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Sezam, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g krewetek
  • 1 kg szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 plasterki cytryny
  • 4 pomidorki koktajlowe

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie przez 15 minut. Następnie, jeśli mają pancerzyki, to zdejmujemy je. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojony w plasterki ząbek czosnku i wrzucamy krewetki. Smażymy przez 3 minuty. W trakcie smażenia przewracamy krewetki na drugą stronę. Odstawiamy.



Krok 2

Cebulę i 2 ząbki czosnku drobno siekamy, po czym podsmażamy przez 5 minut na rozgrzanym maśle. Następnie dodajemy szpinak i ponownie smażymy przez kolejne 10 minut tak, aby szpinak się zredukował.



Krok 3

Całość przyprawiamy i dodajemy podsmażone krewetki. Całość dusimy jeszcze przez 5 minut.



Krok 4

Podajemy z plasterkami pomidorków oraz cytryny. Szpinak posypujemy sezamem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.