Chleb z rodzynkami

Pyszny wypiek na śniadanie lub słodki podwieczorek. Domowy chleb jest prosty w przygotowaniu i na pewno zasmakuje Twoim domownikom.

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pełnoziarnistej
  • 500 ml przegotowanej wody
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki rodzynek

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni C. Przygotowujemy formę w kształcie prostokąta.



Krok 2

Wodę podgrzewam i do gorącej wody wrzucam drożdże. Rozpuszczone umieszczam w wysokiej misce. Następnie po kolei dodaję porcjami składniki i mieszam wszytko za pomocą łyżki.



Krok 3

Przygotowane ciasto okrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 60 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, umieszczamy je w formie.



Krok 4

Pieczemy 1 godzinę.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.