Chleb pszenny z ziarnami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Śniadanie

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 150 ml mleka Łaciate
  • 150 ml wody gazowanej
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki:

  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka czarnego sezamu

Przygotowanie

Krok 1

Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem, odłożyć w ciepłe miejsce na 5-10 minut.



Krok 2

Do formy wypiekacza wlać ciepłe mleko i wodę, dodać olej i rozczyn drożdżowy. Wsypać przesianą mąkę i sól, włączyć wypiekacz na program 10.



Krok 3

Po upływie 15 minut do ciasta dodać ziarna i pozostawić do czasu, gdy maszyna przestanie wyrabiać.



Krok 4

Następnie za pomocą haczyka z ciasta usunąć mieszadełka, wyrównać, posmarować wodą silikonowym pędzelkiem, posypać sezamem. Pozostawić w automacie do upieczenia.



Wskazówki

Upieczony bochenek wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.