Chleb z siemieniem lnianym

Bardzo prosty i łatwy do wykonania chleb. Zawiera dużą dawkę naturalnego błonnika.

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki soli
  • 200 g siemienia lnianego
  • 10 g płatków owsianych
  • 800 g letniej wody
  • 70 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • Oliwa z oliwek do wysmarowania formy

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem. Po kilku minutach dodajemy letnią wodę i mieszamy całość do rozpuszczenia. Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, sól oraz siemię lniane i płatki owsiane. Mieszamy.



Krok 2

Dodajemy stopniowo przygotowany zaczyn, cały czas mieszając. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.



Krok 3

Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem (oliwą z oliwek). Odstawiamy do czasu nagrzania piekarnika.



Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 200°C.



Krok 5

Pieczemy 1 godzinę.



Dodaj komentarz

2 opublikowane komentarze

bietka

Opublikowany: 2018-01-04 07:59:00

Chlebek warty wypróbowania :)

Odpowiedz

Andrzej Piecyk

Opublikowany: 2018-01-19 19:59:00

Chlebuś wygląda bardzo apetycznie, trzeba go zrobić.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.