Bardzo prosty i łatwy do wykonania chleb. Zawiera dużą dawkę naturalnego błonnika.
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem. Po kilku minutach dodajemy letnią wodę i mieszamy całość do rozpuszczenia. Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, sól oraz siemię lniane i płatki owsiane. Mieszamy.
Dodajemy stopniowo przygotowany zaczyn, cały czas mieszając. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem (oliwą z oliwek). Odstawiamy do czasu nagrzania piekarnika.
Nastawiamy piekarnik na 200°C.
Pieczemy 1 godzinę.
Dodaj komentarz
2 opublikowane komentarze
bietka
Opublikowany: 2018-01-04 07:59:00
Chlebek warty wypróbowania :)
OdpowiedzAndrzej Piecyk
Opublikowany: 2018-01-19 19:59:00
Chlebuś wygląda bardzo apetycznie, trzeba go zrobić.
Odpowiedz