Enchiladas to tortille pszenne nadziewane mielonym mięsem wołowym. Tradycyjne meksykańskie danie, które nie tylko zachwyca swoim pełnym, cudownym smakiem, ale i wyglądem. Idealne na spotkanie ze znajomymi.
Danie: Obiad
Osób: 8
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Nagrzewamy piekarnik do 190°C. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie dodajemy do mięsa mielonego razem z solą i pieprzem, po czym dokładnie mieszamy. Całość podsmażamy na patelni przez 10 minut.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, ziołami prowansalskimi, chilli i paprykami. Całość gotujemy przez 20 minut.
Nakładamy mięso na tortille, całość zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 190°C przez ok. 10 minut. Dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj komentarz