Enchiladas z wołowiną

Enchiladas to tortille pszenne nadziewane mielonym mięsem wołowym. Tradycyjne meksykańskie danie, które nie tylko zachwyca swoim pełnym, cudownym smakiem, ale i wyglądem. Idealne na spotkanie ze znajomymi.

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki ziół prowansalskich
  • 8 tortilli pszennych
  • 50 g sera żółtego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki chilli
  • 3 łyżki oleju
  • Pietruszka do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 190°C. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie dodajemy do mięsa mielonego razem z solą i pieprzem, po czym dokładnie mieszamy. Całość podsmażamy na patelni przez 10 minut.



Krok 2

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, ziołami prowansalskimi, chilli i paprykami. Całość gotujemy przez 20 minut.



Krok 3

Nakładamy mięso na tortille, całość zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 190°C przez ok. 10 minut. Dekorujemy natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.