Chlebek bananowy z gorzką czekoladą

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 4 mocno dojrzałe banany (najlepiej przejrzałe)
  • - 1,5 szklanki mąki pszennej
  • - 3/4 szklanki brązowego cukru
  • - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • - 75 g roztopionego masła
  • - 1 jajko
  • - 1/3 łyżeczki nasion wanilii
  • - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • - szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Przygotować miskę, przesiać mąkę razem z soda oczyszczoną, wymieszać. Mokre składniki połączyć w osobnej misce - banany razem z roztopionym w garnuszku masłem, rozgnieść za pomocą widelca lub połączyć blenderem.



Krok 2

Dodać cukier, lekko roztrzepane jajko i wanilię. Na samym końcu dosypać przesianą wcześniej mąkę z sodą i solą oraz posiekaną drobno czekoladę. Mieszać jedynie do połączenia się wszystkich składników.



Krok 3

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C. Przygotować keksówkę o wymiarach 10x20 cm i wysmarować brzegi i spód masłem, następnie oprószyć mąką. Masę przelać do blachy i piec około godziny, 10 minut przed końcem pieczenia uchylić piekarnik i sprawdzić konsystencję ciasta przy pomocy drewnianego patyczka.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.