Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Przygotować miskę, przesiać mąkę razem z soda oczyszczoną, wymieszać. Mokre składniki połączyć w osobnej misce - banany razem z roztopionym w garnuszku masłem, rozgnieść za pomocą widelca lub połączyć blenderem.
Dodać cukier, lekko roztrzepane jajko i wanilię. Na samym końcu dosypać przesianą wcześniej mąkę z sodą i solą oraz posiekaną drobno czekoladę. Mieszać jedynie do połączenia się wszystkich składników.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C. Przygotować keksówkę o wymiarach 10x20 cm i wysmarować brzegi i spód masłem, następnie oprószyć mąką. Masę przelać do blachy i piec około godziny, 10 minut przed końcem pieczenia uchylić piekarnik i sprawdzić konsystencję ciasta przy pomocy drewnianego patyczka.
Dodaj komentarz