Chłodnik litewski z miętą

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 500 ml soku z kiszonych buraków
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietanki Łaciata 18%
  • 2 średnie ogórki gruntowe
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 6 jajek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • Garść liści mięty
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Botwinkę myjemy, buraczki oczyszczamy i dokładnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę. Botwinkę kroimy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę, rzodkiewkę myjemy i również drobno kroimy.



Krok 2

W dużym garnku zagotowujemy buraczki w małej ilości wody i gotujemy przez 10 minut. Studzimy, dodajemy sok z buraków. Jajka gotujemy w osobnym garnku na twardo. Do zupy dodajemy bulion. Pokrojone warzywa dodajemy do zupy i mieszamy. Wszystkie zioła drobno kroimy i dorzucamy do garnka.



Krok 3

Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Chłodnik doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby można dodać sok z cytryny i cukier. Do zupy dolewamy śmietankę i mieszamy. Podajemy z jajkiem i ziołami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.