Kalafior zapiekany z mielonym mięsem i serem

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki ziołowej przyprawy do mięsa mielonego
  • 500 g kalafiora
  • 150 ml śmietanki UHT Łaciata 18%
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 200 g sera żółtego Gouda Mlekpol
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Kalafior opłucz zimną wodą, podziel na różyczki i przełóż do garna. Zalej wrzącą wodą i gotuj pod przykryciem przez 5 minut. Następnie odcedź na sitku i wystudź.



Krok 2

Na patelni rozgrzej olej, dodaj przyprawy, zamieszaj i smaż przez minutę. Następnie przełóż na patelnię mięso i smaż przez 5 minut. Zdejmij je z patelni i wystudź. Do miski wlej śmietanę, dodaj jajka, sól, pieprz i mieloną paprykę. Zamieszaj energicznie do połączenia składników.



Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmaruj cienko masłem, na przemian układaj warstwy kalafiora i mięsa, na koniec całość zalej masą śmietanowo-jajeczną i posyp z wierzchu tartym serem. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piecz przez około 20 minut, aż nabierze złocisto brązowego koloru. Podawaj od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.