Chłodnik ogórkowy

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 700 ml kefiru
  • 300 ml śmietanki Łaciata 18 %
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg ogórków gruntowych
  • ⅓ szklanki koperku
  • ⅓ szklanki mięty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy końcówki. 800 g kroimy i przekładamy do miski blendera. Dodajemy kefir, śmietankę, oliwę, czosnek i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.



Krok 2

Zupę przekładamy do garnka. Resztę ogórków ścieramy na tarce o średnich oczkach. Zioła kroimy drobno. Ogórki i zioła dodajemy do zupy i mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.



Krok 3

Podajemy z pieczywem, ziołami i śmietanką.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.