Panna cotta to klasyczny, włoski deser na bazie śmietanki i wanilii. Serwowana jest na zimno, więc na pewno sprawdzi się w letnie, upalne dni. Przygotowanie tego pysznego deseru nie jest skomplikowane, z pewnością uda się on każdemu.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Ze śmietanką
Cytrynę wyparzyć, wyszorować i zetrzeć skórkę.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
Laskę wanilii naciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Włożyć do garnka, dodać śmietankę i cukier. Gotować na maksymalnie małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby śmietanka się nie przypaliła. Odstawić z ognia, wyciągnąć laskę wanilii.
Rozpuścić żelatynę w śmietance. Dodać skórkę z cytryny.
Rozlać masę do 4 miseczek. Odstawić do wystygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, do stężenia.
Przygotować sos śliwkowy: śliwki obrać i wydrylować. Włożyć do garnka, zasypać cukrem i zalać winem. Gotować około 10 minut. Zblendować i ewentualnie przecisnąć przez sito. Odstawić do ostygnięcia.
Miseczki z panna cottą wkładać kolejno do ciepłej wody, następnie obrócić i wyjąć deser na talerz. Polać sosem śliwkowym.
Dodaj komentarz