Panna cotta z sosem śliwkowym

Panna cotta to klasyczny, włoski deser na bazie śmietanki i wanilii. Serwowana jest na zimno, więc na pewno sprawdzi się w letnie, upalne dni. Przygotowanie tego pysznego deseru nie jest skomplikowane, z pewnością uda się on każdemu.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Panna cotta:

  • - 500 g śmietanki UHT 30% Łaciata
  • - 50 g cukru
  • - 2 łyżeczki żelatyny
  • - 1 laska wanilii
  • - skórka starta z 1 cytryny

Sos śliwkowy:

  • - 600 g śliwek
  • - 80 g cukru
  • - 125 ml czerwonego wytrawnego wina

Przygotowanie

Krok 1

Cytrynę wyparzyć, wyszorować i zetrzeć skórkę.



Krok 2

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.



Krok 3

Laskę wanilii naciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Włożyć do garnka, dodać śmietankę i cukier. Gotować na maksymalnie małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby śmietanka się nie przypaliła. Odstawić z ognia, wyciągnąć laskę wanilii.



Krok 4

Rozpuścić żelatynę w śmietance. Dodać skórkę z cytryny.



Krok 5

Rozlać masę do 4 miseczek. Odstawić do wystygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, do stężenia.



Krok 6

Przygotować sos śliwkowy: śliwki obrać i wydrylować. Włożyć do garnka, zasypać cukrem i zalać winem. Gotować około 10 minut. Zblendować i ewentualnie przecisnąć przez sito. Odstawić do ostygnięcia.



Krok 7

Miseczki z panna cottą wkładać kolejno do ciepłej wody, następnie obrócić i wyjąć deser na talerz. Polać sosem śliwkowym.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.