Mały torcik truskawkowo-czekoladowy

Autor:

Izabela

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód

  • 130 g herbatników
  • 5 łyżek masła Łaciate

nadzienie

  • 10 dużych świeżych truskawek

wierzch

  • 400 ml śmietanki kremówki 36% Łaciata
  • 1 łyżka żelatyny
  • 20 ml wody
  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 50 g cukru pudru

Przygotowanie

Spód

Przygotować formę do tortu śr. 18 cm. Herbatniki pokruszyć, dodać masło - wymieszać i rozłożyć na formie.



Nadzienie

Truskawki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i ułożyć wokół formy, oraz wypełnić środek tortu.



Wierzch

Żelatynę rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 minut. 150 ml śmietany wlać do garnka, dodać rozpuszczoną żelatynę, mieszać i zagotować. Czekoladę pokruszyć w misce i dodać wyżej wymienioną śmietanę z żelatyną (łyżką) i zostawić do wystygnięcia. 250 ml śmietany ubić dodać cukier puder i następnie nakładać łyżką do masy czekoladowej i wszystko razem wymieszać. Następnie masę wyłożyć na truskawki. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Torcik wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.