Krewetki koktajlowe są daniem zdrowym i jednocześnie bogatym w składniki odżywcze. Są źródłem magnezu, fosforu, miedzi, cynku oraz witaminy B3 i B12.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Soja, Skorupiaki
Ryż gotujemy według instrukcj na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i odstawiamy. Drobno kroimy cebulę i czosnek.
Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Tofu kroimy na kawałki. Smażymy czosnek, a następnie dodajemy cebulę, marchewkę i tofu.
Całość smażymy przez 5 minut, po czym dodajemy krewetki, pokrojone suszone pomidory, groszek i pokrojony drobno por. Następnie posypujemy danie ziołami prowansalskimi, dusimy jeszcze 5-10 minut i zalewamy sosem sojowym i sokiem z cytryny.
Dodajemy do całości ryż i mieszamy. Dekorujemy listkami natki pietruszki.
Dodaj komentarz