Krewetki ze smażonym ryżem

Krewetki koktajlowe są daniem zdrowym i jednocześnie bogatym w składniki odżywcze. Są źródłem magnezu, fosforu, miedzi, cynku oraz witaminy B3 i B12.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja, Skorupiaki

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g długoziarnistego ryżu,
  • 3 marchewki,
  • ½ opakowania tofu,
  • 15 suszonych pomidorów,
  • ½ pora,
  • ¼ puszki groszku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 250 g krewetek,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • kilka listków natki pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Ryż gotujemy według instrukcj na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i odstawiamy. Drobno kroimy cebulę i czosnek.



Krok 2

Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Tofu kroimy na kawałki. Smażymy czosnek, a następnie dodajemy cebulę, marchewkę i tofu.



Krok 3

Całość smażymy przez 5 minut, po czym dodajemy krewetki, pokrojone suszone pomidory, groszek i pokrojony drobno por. Następnie posypujemy danie ziołami prowansalskimi, dusimy jeszcze 5-10 minut i zalewamy sosem sojowym i sokiem z cytryny.



Krok 4

Dodajemy do całości ryż i mieszamy. Dekorujemy listkami natki pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.