Chorba adas, zupa algierska

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 średni ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • sól

Przygotowanie

Przygotowanie:

Obrać ziemniaka, cebulę, marchew i czosnek. Pociąć w kostkę (dość dużą), a czosnek posiekać. Do rondelka wrzucić masło, rozpuścić, po czym dodać cebulę i zeszklić. Wrzucić resztę warzyw, czosnek i chwilę smażyć. Pokroić pomidor, wrzucić wraz z soczewicą i wlać około 1 litra bulionu. Gdy warzywa nieco zmiękną przyprawić i dodać koncentrat pomidorowy i gotować ostatnie 10 minut. Podawać posypane świeżą, posiekaną natką pietruszki, z dodatkowymi grzankami albo chlebem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.