Chowder kukurydziany to pyszna, kremowa angielska zupa. Świetnie smakuje zarówno latem, jak i zimą. Najlepiej przygotować ją ze świeżej kukurydzy i oprócz ziarenek wykorzystać również kolby, jednak będzie smakowała równie dobrze, gdy skorzystamy z kukurydzy z puszki.
Danie: Zupy
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę, obrane ziemniaki i boczek pokroić w kostkę, czosnek i papryczkę chili posiekać. Z kukurydzy nożem ściąć ziarenka, kolby pozostawić.
Do rozgrzanego garnka z grubym dnem wrzucić boczek. Smażyć, aż będzie chrupiący. Łyżką cedzakową wyjąć boczek, tłuszcz pozostawić. Dodać cebulę, czosnek i papryczkę chili. Przesmażyć. Następnie dodać pomidory i całość gotować, aż pomidory się rozpadną.
Do garnka wlać bulion i dodać ziarenka i kolby kukurydzy, boczek, ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, paprykę wędzoną i curry. Przykryć i gotować około 20-25 minut, do miękkości ziemniaków.
Po upływie wyznaczonego czasu, śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami zupy i wlać do garnka. Doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze 5 minut, wyjąć z zupy kolby kukurydzy i liść laurowy, zdjąć z ognia.
Chowder serwować posypany posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj komentarz