Chowder kukurydziany to pyszna, kremowa, angielska zupa. Świetnie smakuje zarówno latem, jak i zimą. Najlepiej przygotować ją ze świeżej kukurydzy i oprócz ziarenek wykorzystać również kolby, jednak będzie smakowała równie dobrze, gdy skorzystamy z kukurydzy z puszki.
Danie: Zupy
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
Cebulę, obrane ziemniaki i boczek pokrój w kostkę, a czosnek i papryczkę chili posiekaj. Z kukurydzy nożem zetnij ziarenka. Kolby jeszcze zostaw.
Do rozgrzanego garnka z grubym dnem wrzuć boczek. Smaż, aż będzie chrupiący. Łyżką cedzakową wyjmij boczek. Na tą samą patelnię z tłuszczem po boczku dodaj cebulę, czosnek i papryczkę chili. Przesmaż. Następnie dodaj pomidory i całość gotuj, aż pomidory się rozpadną.
Do garnka wlej bulion. Dodaj ziarenka i kolby kukurydzy, boczek, ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, paprykę wędzoną i curry. Przykryj i gotuj około 20-25 minut, aż do miękkości ziemniaków.
Po upływie wyznaczonego czasu, śmietanę rozrób z kilkoma łyżkami zupy i wlej do garnka. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 5 minut. Z zupy wyjmij kolby kukurydzy i liść laurowy, a potem zdejmij z ognia.
Chowder serwuj posypany posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Dodaj komentarz