Zupa krem z pora i ziemniaków

Przepyszny krem z ziemniaków i pora to propozycja, której nie można nie wypróbować. Smakuje obłędnie, a jest bardzo prosty w przygotowaniu. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje.

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler,

Ze śmietanką

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler,

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 3 pory
  • - 1 ziemniak
  • - 1 seler
  • - 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 cebula
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 1 łyżka ziół prowansalskich
  • - 2 łyżki masła
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Por, cebulę i czosnek drobno siekamy. Ziemniaki i seler obieramy i kroimy w drobną kostkę.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim por, cebulę, czosnek, ziemniaki i seler przez ok. 10 minut.



Krok 3

Po tym czasie dolewamy bulion i na małym ogniu dusimy, aż warzywa wyraźnie zmiękną.



Krok 4 

Dodajemy śmietankę Łaciatą, przyprawy i ¾ posiekanej natki pietruszki i całość dokładnie blendujemy. Dekorujemy pozostałą częścią posiekanej natki pietruszki.



Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.