Chrupiące zapiekanki

Autor:

BeataBB

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 4 - 8 kromek jasnego pieczywa pszennego,
  • 2 łyżki masła Łaciate,
  • 100 g świeżych pieczarek,
  • 4 - 8 plastrów sera żółtego,
  • łyżeczka przyprawy do gyrosa,
  • garść świeżego szczypiorku lub dymki,
  • szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Nastaw temperaturę piekarnika na 190 stopni (grzanie od góry i dołu).



Krok 2

Pieczarki obierz ze skórki i potnij na bardzo cienkie plasterki, najlepiej użyć tarki do warzyw. Pieczarki posól i odstaw na 10 minut. Po tym czasie, gdy zmiękną i puszczą sok - przepłucz zimną wodą i odsącz dokładnie na sitku.



Krok 3

Kromki chleba posmaruj równomiernie masłem, posyp przyprawą do gyrosa. Na każdą kromkę połóż po kilka plastrów pieczarek oraz plaster sera, posyp z wierzchu odrobiną przyprawy do gyrosa. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 12-15 minut.



Krok 4

Gdy ser się zarumieni i rozpuści, wyjmij zapiekanki i posyp świeżą dymką (szczypiorkiem). Jak lubisz, dodaj keczup lub inny sos.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.