Chrupiący dorsz z pesto

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g polędwicy z dorsza
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu
  • 100 g pesto
  • 4 łyżki śmietanki 30% Łaciata
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki startego sera Jantar
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • cytryna
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Przygotowanie:

Opłukać i wysuszyć rybę. Pokropić sokiem z cytryny, posypać solą, zmielonym czarnym pieprzem i 1 przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawić, po czym obtoczyć w mące pszennej.
Na patelnię wrzucić 1 łyżkę masła, rozpuścić, dodać 1 przeciśnięty ząbek czosnku i krótko podsmażyć. Wlać śmietankę, posypać solą i pieprzem i zagotować. Wsypać ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej, wymieszać. Blaszkę posmarować oliwą i położyć na niej rybę. Na rybie położyć po łyżeczce pesto, obsypać bułką tartą wymieszaną z serem oraz oliwą. Włożyć do pieca o temperaturze około 180 °C na około 20 minut.






Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.