Chrzan tarty

Kiedyś domowy tarty chrzan stanowił tradycyjny dodatek do dań Wielkanocnych. Dziś jada się chrzan produkowany masowo, do mięs, kiełbas i wędlin a także do zup i sosów. Warto pamiętać, że poza walorami smakowymi chrzan ma wiele właściwości leczniczych.

Osób: 3-4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 3-4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg korzeni chrzanu
  • - cukier
  • - sól
  • - 2 łyżki ocet winny
  • - 5 łyżek przegotowanej wody

Przygotowanie

Krok 1

Korzenie świeżego chrzanu dokładnie wyszorować i dokładnie, ale bardzo cienko obrać. Najlepiej w tym celu użyć obieraczki do warzyw.



Krok 2

Obrany chrzan pokroić na mniejsze kawałki i pozostawić w letniej wodzie na co najmniej godzinę.



Krok 3

Chrzan możemy ścierać ręcznie na tarce o najmniejszych oczkach (jak ziemniaki na placki) lub utrzeć przy pomocy wieloczynnościowego robota kuchennego.



Krok 4

Starty chrzan doprawiamy solą, cukrem i octem winnym, jeśli jest zbyt suchy dolewamy odrobinę wody i jak najszybciej przekładamy go do słoiczków i szczelnie zakręcamy.



Wskazówki

Z jednego kilograma korzeni chrzanu uzyskamy koło 3-4 małych słoiczków gotowego produktu. Chrzan wydziela podczas tarcia silny, drażniący aromat wywołujący łzawienie, namoczenie korzeni w wodzie zmniejsza uciążliwość pracy. Korzeń chrzanu ciemnieje już podczas tarcia, by temu zapobiec wystarczy na bieżąco skrapiać go cytryną.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.