Kurczak po tajwańsku

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 450 g filetów z udek kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu białego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • świeże liście bazylii
  • olej
  • ulubiony dip śmietanowy Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

Udka umyj, oczyść i pozbądź się skóry oraz kości. Czosnek drobno posiekaj.



Krok 2

Przygotuj marynatę. Wymieszaj kawałki kurczaka z sosem sojowym, pieprzem, czosnkiem i cukrem. Odstaw na 30 minut.



Krok 3

Obtocz dokładnie kurczaka w mieszance mąki kukurydzianej i ziemniaczanej.



Krok 4

Usmaż kurczaka na gorącym oleju na złoty kolor.



Krok 5

Po usmażeniu posyp pieprzem syczuańskim i posiekaną bazylią. Podawaj z Twoim ulubionym dipem śmietanowym Mlekpol. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.