Sos Cumberland

Pyszny i aromatyczny sos na bazie wina, podawany na zimno. Zaliczany do sosów angielskich Cumberland, nazywany jest też sosem oxfordzkim. Swój słodko pikantny smak zawdzięcza połączeniu chrzanu, musztardy i galaretki porzeczkowej a ciekawy aromat nadaje mu wino i skórka pomarańczowa. Wspaniale podkreśla smak zimnych mięs, zwłaszcza dziczyzny i pasztetów.

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - Sok z jednej pomarańczy
  • - Sok z jednej cytryny
  • - 120 ml czerwonego wytrawnego wina
  • - 2-4 łyżki galaretki porzeczkowej
  • - 2 łyżki świeżo startego chrzanu
  • - 2 łyżki musztardy
  • - 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • - sól
  • - cukier
  • - pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Do wysokiego naczynia, na przykład dzbanka, przekładamy galaretkę porzeczkową, dolewamy do niej świeżo wyciśnięty sok z całej pomarańczy a następnie sok z całej cytryny i składniki mieszamy ze sobą.



Krok 2

Do powstałej masy dodajemy niecałą lampkę czerwonego wytrawnego wina i dokładnie łączymy je z pozostałymi składnikami. Skórkę pomarańczową smażymy z odrobiną cukru.



Krok 3

Na koniec do sosu dodajemy 2 łyżki świeżo startego chrzanu (ewentualnie dobrego chrzanu ze słoika), dwie łyżki musztardy najlepiej sarepskiej lub deserowej oraz dwie łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, by powstał sos o konsystencji lejącego kisielu, doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.



Wskazówki

Smak sosu zależy w dużej mierze od tego jak dobrego wina, musztardy I chrzanu użyjemy do jego przygotowania.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.