Pyszny i aromatyczny sos na bazie wina, podawany na zimno. Zaliczany do sosów angielskich Cumberland, nazywany jest też sosem oxfordzkim. Swój słodko pikantny smak zawdzięcza połączeniu chrzanu, musztardy i galaretki porzeczkowej a ciekawy aromat nadaje mu wino i skórka pomarańczowa. Wspaniale podkreśla smak zimnych mięs, zwłaszcza dziczyzny i pasztetów.
Osób: 6
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Do wysokiego naczynia, na przykład dzbanka, przekładamy galaretkę porzeczkową, dolewamy do niej świeżo wyciśnięty sok z całej pomarańczy a następnie sok z całej cytryny i składniki mieszamy ze sobą.
Do powstałej masy dodajemy niecałą lampkę czerwonego wytrawnego wina i dokładnie łączymy je z pozostałymi składnikami. Skórkę pomarańczową smażymy z odrobiną cukru.
Na koniec do sosu dodajemy 2 łyżki świeżo startego chrzanu (ewentualnie dobrego chrzanu ze słoika), dwie łyżki musztardy najlepiej sarepskiej lub deserowej oraz dwie łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, by powstał sos o konsystencji lejącego kisielu, doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Smak sosu zależy w dużej mierze od tego jak dobrego wina, musztardy I chrzanu użyjemy do jego przygotowania.
Dodaj komentarz