Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 20 dag ugotowanej marchewki
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 szkl. maślanki
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5-2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 2-3 jabłka
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

⅔ ugotowanej marchewki dokładnie zblendować, resztę zetrzeć na tarce o dużych otworach.





Krok 2

Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować, dodać maślankę, sól, proszek do pieczenia i sodę.





Krok 3

Następnie wsypać mąkę, dodać startą marchew, skórkę pomarańczową i purée marchewkowe, wymieszać.





Krok 4

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, posiekać. Wsypać do ciasta, oprószyć budyniem, delikatnie wymieszać.





Krok 5

Na rozgrzany olej nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.





Krok 6

Usmażone racuchy osączyć na papierowym ręczniku.





Wskazówki

Racuchy można przygotować z innymi owocami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.