Churros

Autor:

Izabela77

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 230 ml wody
  • 72 g masła Łaciate
  • 24 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 130 g mąki
  • ½ opak. cukru waniliowy
  • Szczypta soli
  • 1 l oleju
  • Cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło cukier trzcinowy i wanilinowy oraz sól. Gotujemy do rozpuszczenia masła. Zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę, cały czas mieszamy do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Odkładamy na bok do lekkiego wystudzenia.





Krok 2

Dodajemy jedno jajko i mieszamy drewnianą łyżką (można użyć miksera), po dokładnym połączeniu dodajemy drugie jajko i ponownie dokładnie mieszamy.



Krok 3

Przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z gorącą czekoladą.



Wskazówki

Podajemy posypane cukrem pudrem i z gorącą czekoladą.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.