Pomidory faszerowane wołowiną

Pyszne, proste i cudownie wyglądające danie o wyrazistym smaku. Idealna propozycja na lekki, zdrowy, pożywny posiłek, który zachwyci każdego! Idealne jako przekąska lub przystawka.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 natka pietruszki
  • 8 plasterków żółtego sera

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Cebulę i czosnek kroimy drobno w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy mięso i całość smażymy przez ok. 15 minut. Kiedy całość ostygnie dodajemy 2 jajka i ryż. Wszystko doprawiamy 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką pieprzu i 1 łyżeczką papryki ostrej.



Krok 2

Myjemy pomidory, kroimy na pół i wydrążamy. Połówki faszerujemy mięsem z ryżem. Całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na górę możemy ułożyć po plasterku żółtego sera.



Krok 3

Pieczemy 20 minut w w temperaturze 180°C. Całość przyozdabiamy gałązkami natki pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.