Pierogi pieguski z jabłkami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl. maku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. mleka Łaciate

Nadzienie:

  • 1/2 kg jabłek
  • 3-4 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • Sól
  • Syrop klonowy
  • Liście mięty

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wymieszać z makiem i solą. Dodać jajko, oliwę, ciepłą wodę z mlekiem i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny.



Krok 2

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cukrem waniliowym, cynamonem i rodzynkami.



Krok 3

Ciasto rozwałkować i foremką wykrawać krążki. Na jeden krążek ciasta nałożyć porcje farszu, przykryć drugim i dokładnie zlepić brzegi. Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować przez 3-4 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, polać syropem klonowym.



Wskazówki

Pierogi można podawać z bitą śmietaną lub okraszone masłem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.