Truskawkowe mikołaje

Prosty deser, który można wykonać razem z dziećmi. Przygotowywanie deseru może być fajną zabawą dla Twojej pociechy.

Danie: Deser

Osób: 20

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 20

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • •500 g truskawek (im większe, tym lepiej) - mogą być mrożone
  • •100 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • •10 g posypki czekoladowej

Przygotowanie

Krok 1 

Przed ubiciem śmietanki należy schłodzić ją minimum 12h w temperaturze poniżej 6°C.

W ten sposób schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy mikserem na sztywno.



Krok 2

Truskawki dokładnie myjemy, dzielimy w połowie wysokości. Lekko ścinamy sam czubek, aby był prosty. Jeśli bierzemy mrożone truskawki, trzeba je wcześniej rozmrozić.



krok 3

Ubitą śmietankę Łaciatą nakładamy pomiędzy truskawki. Na każdym Mikołaju tworzymy śmietankowe pompony.



Krok 4

Mikołajki dekorujemy oczami z posypki czekoladowej.



Wskazówki

Aby śmietanka się ubiła, powinna być dobrze schłodzona.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.