Rozgrzewająca i sycąca zupa z dyni o bardzo wyrazistym, ostrym smaku. Idealna na zimne, ponure, jesienne dni. Bardzo prosta w przygotowaniu – jest gotowa zaledwie w 30 minut.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chili bardzo drobno siekamy. Dynię kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek także kroimy w kostkę.
Na maśle podsmażamy chwilę dynię i marchewkę, po czym dodajemy cebulę i chili – dusimy ok. 5 minut. Na osobnej patelni podsmażamy boczek (nie trzeba dodawać tłuszczu – wytopi się z boczku).
W garnku gotujemy wodę, dodajemy pietruszkę, dynię z marchewką, cebulą i chili – gotujemy ok. 15 minut.
Po tym czasie dodajemy przyprawy i całość blendujemy. Przed podaniem dodajemy do zupy pokruszoną fetę, ciecierzycę, boczek i śmietankę Łaciatą. Ozdabiamy plasterkami papryczki chili i natką pietruszki.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Danuta Piecyk
Opublikowany: 2018-04-11 11:11:00
Bardzo smaczna i zdrowa zupa.
Odpowiedz