Zupa krem z dyni z ciecierzycą i boczkiem

5.00
Oceń przepis:
Czas

Do 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego

Składniki

Składniki

- 1 kg obranej ze skórki dyni

- 1 cebula

- 1 papryczka chili

- 1 puszka ciecierzycy

- 300 g boczku

- ½ kostki sera feta

- 2 marchewki

- 3 szklanki wody

- 3 łyżki masła klarowanego

- 1 pietruszka

- 3 łyżki śmietanki Łaciatej 12%

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka pieprzu

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- 1 łyżeczka ostrej papryki

- 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chili bardzo drobno siekamy. Dynię kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek także kroimy w kostkę.

Krok 2

  • Na maśle podsmażamy chwilę dynię i marchewkę, po czym dodajemy cebulę i chili – dusimy ok. 5 minut. Na osobnej patelni podsmażamy boczek (nie trzeba dodawać tłuszczu – wytopi się z boczku).

Krok 3

  • W garnku gotujemy wodę, dodajemy pietruszkę, dynię z marchewką, cebulą i chili – gotujemy ok. 15 minut.

Krok 4

  • Po tym czasie dodajemy przyprawy i całość blendujemy. Przed podaniem dodajemy do zupy pokruszoną fetę, ciecierzycę, boczek i śmietankę Łaciatą. Ozdabiamy plasterkami papryczki chili i natką pietruszki.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0