Zupa krem z dyni z ciecierzycą i boczkiem

Rozgrzewająca i sycąca zupa z dyni o bardzo wyrazistym, ostrym smaku. Idealna na zimne, ponure, jesienne dni. Bardzo prosta w przygotowaniu – jest gotowa zaledwie w 30 minut.

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 1 kg obranej ze skórki dyni
  • - 1 cebula
  • - 1 papryczka chili
  • - 1 puszka ciecierzycy
  • - 300 g boczku
  • - ½ kostki sera feta
  • - 2 marchewki
  • - 3 szklanki wody
  • - 3 łyżki masła klarowanego
  • - 1 pietruszka
  • - 3 łyżki śmietanki Łaciatej 12%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • - 1 łyżeczka ostrej papryki
  • - 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chili bardzo drobno siekamy. Dynię kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek także kroimy w kostkę.

Krok 2
Na maśle podsmażamy chwilę dynię i marchewkę, po czym dodajemy cebulę i chili – dusimy ok. 5 minut. Na osobnej patelni podsmażamy boczek (nie trzeba dodawać tłuszczu – wytopi się z boczku).

Krok 3
W garnku gotujemy wodę, dodajemy pietruszkę, dynię z marchewką, cebulą i chili – gotujemy ok. 15 minut.

Krok 4 
Po tym czasie dodajemy przyprawy i całość blendujemy. Przed podaniem dodajemy do zupy pokruszoną fetę, ciecierzycę, boczek i śmietankę Łaciatą. Ozdabiamy plasterkami papryczki chili i natką pietruszki.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.