Wywodzący się z hinduskiej kuchni chutney, jest bardzo ciekawym rodzajem sosu, będącego połączeniem warzyw, owoców i aromatycznych przypraw. Stałym składnikiem jest ocet tu winny, zwykle połączony z cebulą i słodkimi, świeżymi lub suszonymi owocami, przyprawionymi na ostro. Chutney z czerwonej cebuli, nazywany w Polsce swojsko wytrawną marmoladą z cebuli, stał się hitem ostatnich lat. Wspaniale smakuje z dziczyzną i pieczonym mięsem na ciepło i zimno. Dodaje się go do drożdżowych kulebiaków, cebularzy lub po prostu smaruje nim kanapki.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy cukier i pieprz i na małym ogniu karmelizujemy cebulkę przez 3-5 minut cały czas mieszając ją, by nie przypaliła się.
Do skarmelizowanej cebuli dodajemy ocet, wino, winogrona, rodzynki i resztę przypraw. Dusimy całość na maleńkim ogniu wciąż mieszając, aż wszystkie smaki połączą się, a cebulka będzie miękka, czyli około 15 minut.
Jeszcze gorący chutney przekładamy do niedużych słoiczków. Zakręcamy je i stawiamy do góry dnem na 10 minut.
Dodaj komentarz