Chutney z gruszki

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg gruszek (waga po obraniu i bez gniazd nasiennych)
  • ok. 180 g cukru
  • ok. 1/2 – 3/4 łyżki świeżego, startego imbiru
  • sok z 1/2 cytryny
  • otarta skórka z 1-2 cytryn

Przygotowanie

Krok 1 

Gruszki myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w kostkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny.



Krok 2

Cukier mieszamy z imbirem oraz startą skórką cytryny. Posypujemy mieszanką pokrojone gruszki i odstawiamy na noc.



Krok 3 

Następnego dnia gruszki zagotowujemy w garnku. Smażymy do momentu, aż otrzymamy odpowiednią konsystencję. Przekładamy do słiczków. Możemy pasteryzować.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.