Ciasteczka bakaliowe

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g mąki + 50 g do posypania
  • 3 żółtka
  • 120 g cukru
  • Szczypta soli
  • 180 g masła Łaciate
  • 2 łyżki śmietanki Łaciatej 12 %
  • 25 g kakao

Dodatkowo:

  • Orzeszki ziemne
  • 2 łyżki orzechów włoskich tartych
  • Morele suszone
  • Śliwki suszone
  • Pestki dyni
  • Żurawina suszona

Przygotowanie

Ciasto

Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojone masło, posiekać nożem. Następnie dodać żółtka jaj, szczyptę soli, cukier, zagnieść szybko ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, do drugiej części ciasta dodać śmietankę Łaciatą i kakao, zagnieść ciasto, schłodzić przez 60 minut w lodówce. Podzielić ciasto białe i kakaowe na cztery części. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 9 × 15 cm.




Układać na przemian ciasto ciemne, ciasto jasne, posypać każde ciasto orzechami włoskimi tartymi i ułożyć bakalie. Wszystkich bakalii ma być szklanka. Na samym końcu położyć na cieście papier do pieczenia i lekko dociskając rozwałkować ciasto na płasko. Owinąć ciasto w papier i odstawić do zamrażalki na 30 minut. Po tym czasie pokroić na kawałki i ułożyć na blasze wyłożonym papierem do pieczenia, piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 15-20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.