Pomarańczowo-marchewkowe pancakes

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 jajka
  • 0,5 szkl. soku z pomarańczy
  • 0,5 szkl. startej marchewki
  • 2 łyżki oleju z rzepaku i lnu z aromatem masła
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • Szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.





Krok 2

Całe jajka zmiksować z solą i cukrem z ziarenkami wanilii.





Krok 3

Następnie dodać sok z pomarańczy, startą marchewkę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (gdy sok z pomarańczy jest mało słodki, to do ciasta dodać trochę miodu lub cukru pudru).





Krok 4

Wymieszać do połączenia się składników.





Krok 5

Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu łyżką nakładać małe porcje ciasta i rumienić z obu stron na złoty kolor. Gdy na placuszkach pojawią się bąbelki powietrza, obrócić na drugą stronę.





Wskazówki

Naleśniki podawać z miodem, konfiturą lub sosem czekoladowym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.