Ciasteczka cuccidati

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Nadzienie:

  • 2 szklanki rodzynek
  • 340 g wydrylowanych daktyli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 małe pomarańcze
  • 150 g suszonych fig
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki wody

Ciasto:

  • 1 szklanka masła Łaciate
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka UHT Łaciate 3,2%

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj nadzienie. Rodzynki, daktyle, cukier, pomarańcze, figi, wodę i posiekane orzechy włoskie umieść w wysokim naczyniu. Zblenduj na gładką masę.



Krok 2

Przygotuj ciasto. Masło, cukier, jajka, mleko, ekstrakt waniliowy, mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę połącz w misce. Wyrób gładkie ciasto. Schowaj do lodówki na 1 godzinę.



Krok 3

Ciasto rozwałkuj na stolnicy. Nałóż nadzieje, zawiń w roladę i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż ciastka na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.



Krok 4

Piecz w 200°C przez 10-14 minut.



Krok 5

Przygotuj lukier. Cukier puder utrzyj z mlekiem. Ozdób ciasteczka lukrem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.