Ciasteczka orzechowe z cukrem kryształem

Autor:

Śnieżynka

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 10 dag skwarków ze słoniny
  • 1 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 dag orzechów arachidowych
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 żółtka z jajek na twardo
  • 2 łyżki cukru kryształu

Przygotowanie

Krok 1

Do przesianej mąki dodać sodę, przemielone w maszynce do mięsa skwarki ze słoniny. Zmielone w maszynce do sera żółtka z ugotowanych jajek i orzechy, cukier puder, 1 całe jajko. Wszystko dokładnie posiekać nożem i zagnieść ciasto.



Krok 2

Następnie rozwałkować, foremką wykrawać ciasteczka, układać na przygotowanej blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem kryształem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temperaturze 180°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.