Ciasteczka pieczarki

Autor:

Monika Och

Mąkę mieszamy z sodą. Miękką margarynę Kasię miksujemy z cukrem i jajkiem. Dodajemy mąkę z sodą i olejek. Ciasto zagniatamy i dzielimy na cztery części. Każdą rolujemy, tworząc wałek, następnie dzielimy na 16 części. Z każdej porcji formujemy kulkę. Kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Gwint od dekoratora do tortów lub plastikowej butelki wkładamy do kakao, a następnie wciskamy kolejno w kulki robiąc wgłębienie. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 10 łyżek cukru pudru
  • 200 g masła Łaciate
  • 2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • Jajko
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • Kakao
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • Kilka kropli aromatu pomarańczowego

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę mieszamy z sodą. Miękką margarynę Kasię miksujemy z cukrem i jajkiem. Dodajemy mąkę z sodą i olejek.



Krok 2

Ciasto zagniatamy i dzielimy na cztery części. Każdą rolujemy, tworząc wałek, następnie dzielimy na 16 części.



Krok 3

Z każdej porcji formujemy kulkę. Kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem.



Krok 4

Gwint od dekoratora do tortów lub plastikowej butelki wkładamy do kakao, a następnie wciskamy kolejno w kulki robiąc wgłębienie. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

ania

Opublikowany: 2018-01-17 07:47:00

Bardzo fany pomysł, muszę wypróbować.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.