Ciasto czekoladowo- orzechowe

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 60 g masła Łaciate
  • 70 g orzechów włoskich tartych
  • 110 g czekolady deserowej
  • 6 białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g cukru
  • 2 łyżki mąki
  • Szczypta soli

Dodatkowo :

  • Polewa czekoladowa
  • Krokant z orzecha laskowego

Przygotowanie

Ciasto

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać polewę czekoladową. Tarte orzechy włoskie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać do polewy czekoladowej, dobrze wymieszać mikserem. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pianę przełożyć do masy, ostrożnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej. Piec w lekko nagrzanym piekarniku przez ok. 25 minut w 180°C.




Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową, posypać krokantem orzechowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.