Ciasteczka Pieczarki

Autor:

Kamila O

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szkl. mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 15 dag masła Łaciate
  • 1 jajko
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • Kakao ciemne
  • Pusta butelka po napoju półlitrowym

Przygotowanie

Krok 1

Miękkie masło wrzucić do miski, dodać cukier puder, wbić jajko, dodać cukier waniliowy i wszystko razem utrzeć mikserem.



Krok 2

Mąkę kukurydzianą oraz pszenną wymieszać razem i przesiać przez sitko razem z sodą oczyszczoną i dodać do masy maślanej, następnie dodać sok z cytryny i razem wszystko zagnieść.



Krok 3

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miedzy nimi odstępy, ponieważ pieczarki w czasie pieczenia urosną.



Krok 4

Szyjkę z butelki plastikowej z półlitrowego napoju zanurzyć w kakao a następnie wcisnąć w kulki ciasta, tak by powstały grzybki - pieczarki.



Krok 5

Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.